tisdag 11 maj 2010

IKONmålning i Upsala Domkyrka!








Här kommer lite bilder från kursen i Ikonmålning som jag går på i Uppsala. Kursen består av 7 tillfällen och på söndag är det sista gången! Tänk vad tiden går fort :) Vi är ca 15 stycken deltagare och vår kursledare heter Anders. Han är sjukhuspräst och har själv gått i lära hos en stor ikonmålare som jag inte minns namnet på.

Innan du börjar måla måste plattan du ska måla på förberedas med en bomulls- eller linneduk som limmas på med gelatinlim. Sedan ska duken behandlas med kritlösning - kritikos - som man målar och smeker på med handen i ca åtta lager, som måste torka ordentligt mellan de olika skikten. När det är klart så överför man sin skiss - som man gjort med blyerts på ett papper - genom att kalkera över den på krittavlan. Det är ganska strikta regler för hur ikonbilden får se ut. Det handlar mycket om att avbilda gamla ikoner från förr.
Först nu kan man börja måla motivet med äggtemperafärg, som vi naturligtvis blandar själva. Ett mycket tålamodskrävande arbete alltså! Men roligt :-)Och vi kan verkligen inte klaga på kurslokalen! Domkyrkan är magnifik och ofta får vi "gratisunderhållning" när kantorn eller någon av Uppsalas alla körer övar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Powered By Blogger